Om man vill spela stora system tillsammans med andra så kan man spela andelsspel eller bolagsspel. Beroende på hur man lägger upp detta så kan man anpassa systemen individuellt efter vad man vill satsa. Det gäller bara att räkna ut hur stor andel varje spelare har betalat för. Därefter så är det bara att köra igång med spelandet. Det första man behöver tänka ut är vad man ska spela på. Svenska Spel och ATG har under många år haft möjligheten att hos deras ombud kunna göra andelsspel.

Bolagsspel brukar oftast vara i princip samma sak, men brukar skötas av någon av spelarna istället för av ombuden. Ett bolagsspel är egentligen samma sak som andelsspel, bara att andelarna inte behöver vara lika stora. Spelar man andelsspel hos ATG eller Svenska Spel så är alla andelar lika stora.

Att spela andelsspel hos ATG

Något som är vanligt att se hos ATG ombud är att de har andelar att sälja. Man kan köpa in sig med en eller flera andelar i ett redan spelat system. Ett ATG ombud kan ha spelat flera system av olika storlek, därför så kan de ha flera andelsspel. Kostnaden på systemen är det som gör att man vill skapa andelsspel. Ett system som kostar 1500 kronor kanske man inte vill betala som ensam spelare. Då kan man dela upp detta i 10 andelar. Helt plötsligt så kostar det bara 150 kronor att vara med i spelet.

Visserligen så får man bara 10% av vinsten eftersom man bara betalat 10% av insatsen. Köper man två andelar så ger det 20% och så vidare. Spelar man på V75 och tänker att man ska vinna 60 miljoner, så kanske 10% räcker. Ska man satsa 1500 kronor själv däremot så kanske det inte är lika lockande. Ju fler hästar som kryssas i på kupongen, desto mer kostar systemen.

Skapa bolagsspel

Andelsspel hos Svenska spel

De butiker som är ATG ombud är ofta Svenska spel ombud också. Därför kan de också erbjuda andelsspel på annat än hästar. Stryktipset är en favorit för andelsspelare. Stryktipset är som bekant beroende av mycket omsättning för att få högre vinster. Spelar man ett system på 128 eller 256 kronor så kan man ofta stå för det själv. Däremot så ökar ju kostnaden för varje liten gardering man gör. Som exempel så kostar 6 halvgarderingar 2x2x2x2x2x2=64 kronor.

För varje extra halvgardering så ökar kostnaden med en multiplicering av 2, det vill säga 128 för en halvgardering till. Vill man då upp till 9 halvgarderingar så kostar systemet 512 kronor. Gör man det till 10 andelar så kostar bara en andel 51.20 kronor. Då kan man köpa ett par andelar själv, och sedan låta andra köpa in sig i systemet. Läs mer om Stryktipset på Svenska Spels hemsida.Denna form av andelsspel kan man göra på andra spel som till exempel Bomben eller Lången.

Skapa eget Bolagsspel

Om man vill skapa eget bolagsspel så kan man göra på två olika sätt. Antingen så skapar man ett system och ser vad det kostar. Därefter så delar man summan på hur många spelare som vill vara med och får fram en kostnad per andel. Man kan också bestämma innan att man alltid spelar för 500 kronor och varje person lägger 100 kronor var. Då har alla 20% av vinsten varje gång. Skulle någon vilja satsa mer så får man räkna ut hur stor andel det blir för varje person.

Viktigt är dock att man alltid har dokumenterat att det är ett andelsspel om det skulle bli problem vid en storvinst. Det finns exempel på personer som lurat andra att vara med i andelsspel. När de sedan vunnit så låtsas personen att de andra inte alls varit med och tar vinsten själv. Rent juridiskt så kan det vara bra att ha uppskrivet, vilka system som spelas och hur stor andel varje spelare har i bolaget. En stor fördel med att bygga egna bolagsspel är att man kan kombinera både hästar, fotboll och lotto.

Om man är 5 personer som lägger 100 kronor var så kanske man spelar hästar för 200 kronor, och fotboll för 200 kronor. Då har man 100 kronor kvar att lägga in på lotto. Helt plötsligt så har man 3 olika vinstchanser och varje person har 20% av vinsten.

Vilka spel är bäst för bolagsspel?

Om man ska spela på enskilda matcher eller livebetting så är inte bolagsspel att föredra. Livebetting kräver dessutom att man är aktiv och tar snabba beslut. Är det då 5 personer som ska vara med och ta besluten så funkar det inte så bra. Om man ska spela live odds som bolagsspel så krävs det att man ger en eller två spelare mandatet att ta alla beslut under en match. De andra är då passiva deltagare i bolaget. Enskilda matcher kan ibland vara spelvärda, men oftast så är det inte så spännande att 5 personer satsar 100 kronor var och vinner 50 kronor per person.

Oddsen på ett resultat däremot kan vara spelvärt. Om man tippar på en match så kan rätt resultat ge 8 gånger pengarna, och i de fallen så kanske andelsspel kan vara ett alternativ. Men de spel som vi tagit upp med en större vinstsumma som V75 och Stryktipset är de spel som är bäst för bolagsspel. Lotto som är ett turspel kan också vara ett bra andelsspel. Oddsspel är inte att föredra som andelsspel.