En väldigt viktig del kring betting handlar om att hitta bra odds och spelvärda objekt. I många fall så kan bettingforum och eller en betting Community hjälpa till att hitta dessa. En del spelexperter eller rekare gillar att hitta spelvärda objekt och dela med sig av dem. Dessa tips är ofta mycket mer värda än att titta i nyhetstidningar. I tidningarna så kanske gamla fotbollsspelare tippar om hur veckans stryktips kommer se ut. Eller att ge sig på den italienska ligan med bra tips, för att de själva spelade där för 20 år sedan. Dessa experter är väldigt sällan lika pålästa och har inte gjort samma research som en rekare på ett bettingforum.

Vad är bra odds?

Det som kännetecknar bra odds är att det är större spelvärde än risk. Som ett exempel så kan man tänka så här: Om två tennisspelare möts i en kvartsfinal. Den ena spelaren har 2.05 i odds, och den andre har 1.75. Det är en väldigt jämn match på förhand. Den som är favorit är inte tillräckligt mycket favorit för att man ska kalla det en säker match. Eftersom det är kvartsfinal så vet man att båda spelarna har vunnit minst en match redan i turneringen, kanske rent av två vinster. Då kollar man på vilka spelare de har vunnit mot, och hur de spelarnas form är.

Märker man då att den spelaren med 2.05 i odds har slagit ut bättre rankade spelare. Kanske har den fått oddset 2.05 för att den är sämre rankad en motståndaren. När man lägger ihop all fakta och kan dra slutsatsen att 2.05 är ett bra odds så har man gjort ordentlig research. En del tittar bara på världsrankingen och ser att den ena spelare (1.75 i odds) är rankad 23:a. Motståndaren 44:a, alltså är den förste spelaren bättre och kommer vinna. Så tänker mindre pålästa oddssättare och mindre duktiga bettare. Skulle man bara gå efter världsrankingen så skulle alla turneringar vara förutbestämda.

Få hjälp med betting

Högt eller lågt spelvärde

Vad menas då med att ett spelobjekt har högt spelvärde? Om det är en match i allsvenskan mellan Malmö och Göteborg. Oddsen kanske ligger på 1.55 för hemmaseger. 3.15 på oavgjort och 2.85 på bortaseger. Därefter så måste man själv göra en bedömning på vad man själv tror. Kanske har Göteborg en stigande form, och man bedömer vinstchansen till 40%. I det fallet så räknar man ut oddset genom att ta 1 delat med 0.4. Detta ger oddset 2.50, och spelbolaget erbjöd oddset 2.85.

Detta betyder att spelbolaget har ett högt spelvärde på Göteborg. Skulle det vara så att man bedömer Malmös vinstchans till 60% så skulle oddset vara 1 delat med 0.6. Detta ger oddset 1.67 och spelbolaget erbjöd 1.55. Alltså är det bedömda oddset högre än spelbolagets, vilket betyder lågt spelvärde. Slutsatsen är alltså att om spelbolaget har högre odds än man själv bedömt så är det högt spelvärde. Har spelbolaget lägre odds än man själv bedömt så är det lågt spelvärde.

Vem kan bedöma odds?

Det som är spännande med odds är att de är ofta en subjektiv bedömning. Man måste dock utgå från objektiv fakta som till exempel tabellplacering och statistik. Det som inte spelbolagen kanske gör lika bra är att bedöma signaler och atmosfärer. Kanske att ett lag har förlorat 4 matcher i rad, men den senaste matchen så lyckades man pressa motståndarna lite grann. Det kanske blev en förlust på grund av ett slumpmål i slutet av matchen. Kanske kan man då tänka att laget gav intryck av att vara på gång mot en bättre form. Detta kan göra att man som rekare bedömer annorlunda gentemot spelbolagen.

På det sättet så uppstår som sagt olika skillnader i oddssättningen, vilket ger högt eller lågt spelvärde. Denna bedömning kan göras av alla som har kunskap och erfarenhet. Ett exempel på erfarenhet är att man rent historiskt kan se att nykomlingar i Allsvenskan åker ut samma säsong de gått upp. Självklart så finns det undantag, men rent statistiskt så finns det lag som åker upp och ner i seriesystemet. De blir liksom aldrig etablerade i den högre serien, men är för bra för den lägre serien. Dessa lag är svårbedömda, men rent historiskt så har de svårt att vinna på bortaplan. En spelare med bra kunskap och erfarenhet tar alltid med detta i sin bedömning och sin oddssättning.

Kom igång med odds

Hur kan man få hjälp med odds?

Det som bettingforum och Betting Communitys har bidragit med till oddsen är just diskussionen. Att lyfta olika ämnen och matcher och diskutera för att få till en bra bedömning. Alla som har något att tillägga till ekvationen runt att bedöma odds bidrar med de som de kan. Det gör att en som inte tänkt på det historiska eller det statistiska, faktiskt kan få en ”Aha-upplevelse” och ändra sin bedömning. Det är förstås svårt att säga om ett lag har 40, 50 eller 60% chans att vinna en match. Där kommer erfarenhet och kunskapen in i bilden.

Ju fler gånger man verkligen har gjort bedömningar, desto mer lär man sig. De duktiga rekarna på olika forum har ofta hållit på med detta i flera år. Om de dessutom är specialiserade på en viss sport, där man själv inte kan lika mycket så är det ofta bara att ta rygg på dem. Att få hjälp med oddsen genom diskussioner på ett bettingforum är verkligen att rekommendera.