Livebetting anses av många vara den bästa utvecklingen för betting. Förr var man tvungen att lägga alla spel innan en match startade och oddsen förändrades hela tiden. Det kunde vara så att man bettade på en match dagen innan till oddset 1.75, men när väl matchen startade så hade oddset sjunkit till 1.35. Detta kan hända även idag. Det kallas för flytande odds, och är beroende på hur spelarna satsar och omsättningen. Livebetting har hjälpt till att förändra bettingens förutsättningar och spelet är mer levande.

Hur funkar livebetting?

Ett spelbolag som erbjuder livebetting kan antingen ha riktiga människor som sitter och bestämmer oddsen. Detta tar dock lång tid och tempot i livebettingen kan bli för långsamt. Dessutom så kan den ”mänskliga faktorn” ställa till det så att spelbolagen inte tjänar lika mycket som de tänkt från början. Ett spelbolag går alltid plus, annars så går de i konkurs. Därför så kan man inte säga att bettingen är spelarens fördel, det är alltid spelbolagets fördel. Precis som i casinospel, så har alltid ”banken” störst chans att vinna. ”Banken” är i detta fall spelbolagen.

Det som de flesta spelbolag med livebetting har är datorer som är programmerade för livebetting. I förhand så har man räknat ut olika scenarier och utifrån vad som händer i matcherna så agerar datorerna. Fördelen med detta utifrån spelbolagens sida är att man alltid kan ha rimliga odds. Datorn följer ren fakta och kan med givna kalkyleringar räkna ut rimliga utfall och dess odds. Fördelen för spelarna är att en dator inte kan se matchen och känna av stämningar.

Om det sitter en riktig person och sätter oddsen, så kan den se och bedöma utifrån känslan. Därför kanske oddsen för att ett lag gör mål sjunker om de pressar motståndarna. Om en dator sätter oddsen så går den bara på fakta. Att se vilka spelare som verkar vara mest heta och kanske riskera gult kort, kan inte en dator avgöra. Därför kan detta vara en fördel för spelarna gentemot spelbolaget.

Live betting i mobil

Kända vinster

En av de mest kända bettingproffsen i Sverige är Bengt Sonnert. Han har tidigare varit pokerproffs men anser sig idag vara mer av ett bettingproffs. Sonnert är en av de drivande kring forumet Gambling Cabin som är ett levande bettingforum på nätet. De har även en twitch kanal där man kan följa diskussioner kring betting. Det kan gälla både fotboll, hockey eller tennis. Man kan delta i diskussioner och få bra tips kring spelvärda matcher på detta forum.

Livebetting är en av de former som Sonnert har vunnit mest på. När han fick frågan om vilken enskild match han vunnit mest på så dyker matchen Sverige-England, U21 EM 2009 upp. Sverige låg under med 3-0 i halvtid och såg ganska utspelade ut. När Sverige sedan gjorde 3-1 så började hela laget spela bättre. Sonnert satsade då ganska hårt via livebetting på att Sverige skulle komma ikapp till ett oavgjort resultat. När nittio minuter gått så stod det 3-3 och Sonnert vann enligt uppgift ett 7-siffrigt belopp.

Enligt honom själv så är det så livebetting ska gå till. Man ska betta hårt på de matcher där man märker att vinst är på gång. En aktiv spelare på livebetting kan tjäna mycket pengar. Dessutom så kan man använda livebetting som gardering till andra spel.

Livebetting som komplement

Om man gillar att spela pre game, alltså innan matchen startar, så kan man få helt ok odds. Dessa odds kan dock snabbt förändras när en match startar. Ett exempel på det kan man se från en NHL match. New York Rangers tog sig 2014 till final i Stanley Cup. Mycket av denna prestation tilldelades deras målvakt Henrik Lundqvist. Han var i storform under hela slutspelet och spikade igen målet. Under säsongen så hade inte Rangers räknats som favoriter och var inte ens topp 10 under ordinarie säsong. Men under slutspelet så växte Lundqvist till en mur.

Alla hockeyexperter över hela världen var överens om detta. Hade dock Lundqvist blivit skadad eller utvisad under en match, så hade kanske allt förändrats. Det troliga är att det hade förändrats. Därför är livebetting ett perfekt komplement. Om man har spelat på ett hockeylag innan matchen börjar, på grund av deras målvakt är i kanonform. Skulle då målvakten bli skadad efter fem minuter så minskar ju chansen till vinst. Då kan man gå in och livebetta på det andra laget, och på så sätt minimera sin förlust, kanske till och med vinna på det. En dator kan inte avgöra en viss spelares betydelse för en match, det kan dock en kunnig spelare göra.

Livebetting på säkra matcherLivebetting

Något som har diskuterats länge inom betting är om det finns säkra matcher. Man kan via statistik se att vissa fotbollslag i vissa ligor vinner många matcher. Barcelona och Real Madrid vinner under vissa säsonger upp till 85% av sina matcher. De kanske förlorar en enda hemmamatch på en hel säsong. Ser man då till oddsen, så brukar de ligga runt 1.10 -1.20 gånger pengarna. Detta kanske inte är spelvärda odds för en vanlig spelare med insatser runt 100-200 kronor. Risken är större än vinsten.

Dessa odds har dock börjat sjunka ännu mer, och idag är det inte ovanligt med 1.05 gånger pengarna. Då kan man spela liveodds istället. Ofta kan dessa storlag avgöra matcherna i andra halvlek, så om man är lite kall så kan man få upp oddsen via livebetting. Skulle det vara oavgjort i halvtid så kan oddset ha gått upp ganska mycket, till kanske 1.40. Då är helt plötsligt matchen spelvärd.