Ett spelbolag vill alltid gå med vinst. Samtidigt så vill de också att deras kunder ska kunna vinna pengar. Därför gäller det att förstå hur bolagen fungerar och vilka mål de faktiskt har. En del tror att spelbolag har någon slags hemlig agenda och att de lurar sina kunder. Så är det inte. Alla spelbolag är helt öppna med att de vill tjäna pengar. Det skulle aldrig gå att driva ett spelbolag och gå minus, det säger ju sig själv. Däremot så kan man driva spelbolag på olika sätt och med olika bemötanden mot kunder och så vidare. Detta kan man diskutera och här ska vi försöka reda ut olika spelsajter och begrepp för att se hur det fungerar.

Staten äger spelbolag

I Sverige så ägs det största spelbolaget av svenska staten. AB Svenska Spel har också monopol på allt spel om pengar när det kommer till sportbetting. ATG som är ett annat spelföretag har dock monopol på hästsporten. Dessa två spelbolag är lite annorlunda än många andra. De ger nämligen pengar tillbaka in i verksamheten. Svenska Spel är sponsor till Svenska landslaget i fotboll. Så när det går bra för Svenska Spel så får svenska landslaget mer pengar.

Man kan alltså betta på att Sverige ska vinna mot Tyskland, och om de gör det så får man pengar. Förlorar Sverige så går en del av de ”förlorade” pengarna till landslaget, så då har man bidragit och hjälpt dem. Dessutom så går allt överskott från Svenska Spel tillbaka till staten, vilket gör att man faktiskt bidrar till att samhället får mer pengar.

Att ett land eller en stat driver spelbolag är inget ovanligt i världen och det har funnits länge. Ett väldigt känt exempel är det spanska nationella jullotteriet ”El gordo de Navidad”. Vinnarna i det lotteriet får många miljoner och därför vill många vara med och ha chansen på dessa pengar. En del spelar bara en gång om året, och just på jullotteriet. De pengar som blir över går tillbaka till spanska staten och hjälper således statskassan. Det är flera miljoner som staten går plus på det lotteriet, vilket då kan läggas på vägar eller annat som landet vill satsa på.

Andra spelbolag

Statliga spelbolag är en sak, andra spelbolag är startade för att hålla igång en verksamhet. ATG som togs upp ovan är inte statligt, men det ägs och drivs av häst-organisationerna själv. Man har helt enkelt startat detta spelbolag för att finansiera sin egen sport. Fotboll eller andra publiksporter kan ju finansieras med hjälp av publikintäkter.

Trav och galopp är dock inte lika välbesökt och därför så finansierar de sig själva med hjälp av betting. Alla pengar som blir över går ut till travbanorna och hästägarna för att hålla igång sporten. Travsporten är en sport som väldigt många i Sverige tycker om att spela på, dock inte att besöka och titta på. Därför är bettingen helt avgörande för sportens framtid. Tillgängligheten för att spela på trav har ökat markant de senaste åren. Förr så var man tvungen att söka upp ett ATG ombud och kryssa i en kupong för att spela på trav.

Idag räcker det med att gå in på en normalstor matbutik och be om en Harry Boy. Då är man med i spelet om miljonerna. Detta har gjort det enklare för fler att spela och således så kan sporten leva vidare.

Läs på om spelbolag

 Svenska spelbolag utomlands

Eftersom Svenska Spela har ensamrätt på betting i Sverige så har marknaden öppnat upp sig på nätet. Spelbolag online har dragit igång och marknaden blommar för fullt. Svenska företagare som startar dessa spelbolag måste dock ha sina licenser i anda länder än Sverige. Därför har tex Malta, Spanien och Gibraltar lockat till sig svenska företagare. Genom att ha sina kontor och licenser i dessa länder så kan svenska spelare erbjudas svensk betting på svenskägda sajter.

Det finns dock förslag på att Sverige kan ändra sina lagar och erbjuda egna licenser. Just nu är det dock så att de spelbolag som ligger inom EU kan erbjuda svenska spelare skattefria vinster, precis som Svenska Spel. Vissa menar att det är skatteflykt att starta och driva spelbolag från tex Malta. Det handlar dock mest om att man inte har tillstånd att driva dem i Sverige. Betsson är ett av de större spelbolagen på nätet och de har försökt utmana det svenska spelmonopolet.

År 2008 så öppnade Betsson en egen spelbutik i Stockholm. Man försvarade det med att man inte spelade i Sverige utan på nätet från deras licens. Detta gick dock inte Lotteriinspektionen med på, utan tvingade bolaget att stänga ner verksamheten. Flera rättsliga processer har pågått och både kammarrätten och regeringsrätten har varit inblandade. Återstår att se hur det nya lagförslaget på svensk licens kommer att påverka deras framtid.

Spelbolagens ”Dolda” agenda

Spelbolag vill tjäna pengar, det är inget hemligt. Hur de tjänar pengar är dock kontroversiellt ibland. Vissa spelsajter har agerat helt utan vilja att hjälpa sina kunder. Man vill tjäna mycket pengar fort, och gärna genom att lura vissa kunder. Dessa spelbolag straffar dock fort ur sig från marknaden. De spelbolag som är kvar idag har alla uppmaningar om att spela försiktigt. De vet att det finns personer som kan bli spelberoende.

Därför har de också uppmaningar om att spelare i riskzonen bör ta kontakt med stödlinjen eller få hjälp på annat sätt. Inget spelbolag vill ha dåligt rykte, utan de vill hjälpa sina kunder. De bolag med hemlig agenda har i de allra flesta fall försvunnit från den svenska spelmarknaden.